• Eurokarbon d.o.o.

1. Karbon Radionica - Mase za modeliranje


Prva radionica u ciklusu Karbonovih radionica odnosila se na učenje osnova modeliranja. Modelirali su se Božićni ukrasi za bor, božićne figurice te su se izrađivale božićne poklon slike od Karbonovog glinamola, gline i plastelina.

Radionica se odražala 17.11.2017. u centru kulture Peščenica uz stručno vodstvo profesorice likovne kulture Tee Pranjić, a na radionicama su sudjelovala i djeca i roditelji.


Cilj radionica bio je potaknuti djecu na istraživanje i otkrivanje novih mogućnosti kreativnog izražavanja i korištenja likovnog materijala i u svoje slobodno vrijeme.

Cilj radionica također je bio upoznati polaznike sa proizvodima trenutno jedine tvornice likovnog materijala u Hrvatskoj gdje su mali i veliki kreativci iz prve ruke saznali sve o procesima nastajanja pojedinih Karbonovih proizvoda kao i razliku između materjala koji se koristio u kreativnom radu:

  • Karbon glina - vrsta prirodne zemlje koja nastaje raspadanjem stijena. Poznajemo 2 vrste gline; primarnu – kaolin, od koje se radi porculan, i sekundarnu – ilovaču ili lončarsku glinu, koju koristimo za modeliranje. Takve gline ima u mnogim našim krajevima. Zemlju je potrebno pročistiti, odnosno odmuljiti kako bi bila pogodna za uporabu. Figure nastale glinom (lončarska glina) potrebno je prije pečenja sušiti (i do 2 tjedna) te zatim dugo peći pri visokim temperaturama u specijalnim pećima (oko 24h na 1000 stupnjeva C).

  • Karbon glinamol - masa za modeliranje sušiva na zraku. Nakon sušenja možemo ga obojiti vodenim bojama, temperama ili tuševima, a omogućuje iskustvo modeliranja glinom bez potrebe za pečenjem, što ga čini iznimno pogodnim za upotrebu kod kuće, u školama i vrtićima.

  • Karbon plastelin - još jedna smjesa za modeliranje nastala miješanjem voskova i pigmenata. Različiti voskovi pružaju mu mekoću i omogućavaju lako oblikovanje. Dolazi u različitim bojama te se ne suši, što je iznimno praktično jer se može koristiti više puta. (Dostupna veća pakiranja plastelina prigodna za vrtiće i škole)

Nakon radionice svoje uratke djeca i roditelji veselo su ponijeli kući.

Pridružite nam se u idućim Karbon radionicama koje nas očekuju:

  • 1.12.2017. od 17:30h do 19:30h – Karbon vodene boje i tempere: Izrada božićne čestitke

  • 15.12.2017. od 17:30h do 19:30h – Karbon drvene bojice i flomasteri: Pismo djedu božićnjaku i ukrašavanje papirnatih vrećica za božićne poklone

Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji:

#Karbon #Eurokarbondoo #Plastelin #glinamol #glina #radionicazadjecu #centarkulturePeščenica

105 views0 comments

Recent Posts

See All