• Eurokarbon d.o.o.

Kronološki zapis o nastanku prepoznatljive kemijske industrije Karbon čiji se vremenski slijed bilje


Karbon ima velik broj prijatelja, a jedan od njih zasigurno ste i vi!

Nekoliko desetljeća proizvodno - tržišnog iskustva, znanja i tradicije ugrađeni su u Karbon proizvode koji su prilagođeni potrebama i edukaciji likovnog obrazovanja u predškolskom odgoju i školama, te za hobi i profesionalno slikarstvo.

Kvalitetni Karbon proizvodi postali su sinonim za boje, ljepila i školski i uredski pribor!

"Karbon ima velik broj prijatelja, a jedan od njih zasigurno ste i vi, a da to možda niste niti znali! Vjerojatno ste u vrtiću ili kod kuće još kao dijete od Karboplasta, Euroglinamola izrađivali životinje ili bojali vodenim bojicama. Kasnije u školi, učitelji su vas učili kako se Karbon kredom pišu velika i mala slova i brojevi. Zar vas i danas miris Karbofiksa ne podsjeća na miris gorkog badema, na djetinjstvo? Sada kada ste odrasli trajne dokumente možda pečatite Pečatnim voskom."

Vremenski slijed:

1. razdoblje od 1932. do 1947. – Tvrtke od kojih je nastao Karbon bile su u to vrijeme u privatnom vlasništvu. To su tvrtka Günther Wagner k. d./ Pelikan utemeljena 1932. (proizvodnja uredskih i školskih potrepština), tvrtka Lederer Mavro utemeljena 1933. (proizvodnja krede i pečatnog voska ) i tvrtka Kores d. d. utemeljena 1934. (proizvodnja kemijskih prepariranih papira i papirnate robe). Karbon je započeo proizvodnjom pribora za urede i škole i to: karbona i indiga, kopirnog papira, matrica, vrpci za pisanje, karbofix ljepila, tinte, tuševa i školske krede za pisanje.

2. razdoblje nacionalizacije i eksproprijacije od 1947. – 1955. godine: privatne tvrtke postaju društveno vlasništvo. U tom vremenu Karbon okuplja proizvodnju u Zagrebu u Vlaškoj 67 i priprema se za usvajanje novih proizvoda.

Oko 1950. program je proširen slikarskim priborom, vodenim bojama, temperama, uljanim bojama, voštanim i uljanim pastelama, oplemenjenim tj. parafiniranim papirima, kaširanom aluminijskom folijom.

3. razdoblje od 1955. godine do 1970. Karbon svoju proizvodnju seli iz Zagreba u Zaprešić, a dio proizvodnje seli u Blato na otoku Korčuli. Razdoblje naglog rasta i razvoja Karbona kroz širenje proizvodnog asortimana i opsega proizvodnje.

4. razdoblje jedno od najznačajnijih razdoblja koje počinje 1970. usvajanjem proizvodnje disperzivnih polimera pa do 1979.godine kada se ostvaruje i količinski i vrijednosno najveća ukupna proizvodnja. Karbon među prvima razvija proizvode ekološke orijentacije za široki spektar primjerne koji se zasnivaju na vodenim sustavima.

U novoj etapi razvojaširi se program s proizvodima za završne radove u graditeljstvu i to disperzivne boje i ljepila kao što su: Polikolor, Ekoflor, Siprokol, razne žbuke. U isto doba na bazi polimera dispergiranih u vodi razvijena su i disperzivna ljepila za drvo Drvofix i ljepila za papir Librokol, za podove Parketofix, Podofix.

5. razdoblje od 1980. do 1993. godine započinje dislokacija proizvodnje proizvoda u prahu iz Zaprešića u Buje, Siverić i Aranđelovac. Prelazak Karbona iz društvenog vlasništva u dioničko društvo.

6. razdoblje od osamostaljenja Hrvatske do danas – iz dioničkog društva prijelaz u društva s ograničenom odgovornošću:

Ostaju Eurokarbon d. o. o., Blato,Korčula; Karbon Trade, Skopje; Karbon d. o. o. Aranđelovac; Prvimaj Čačak; Renogix Siverić d. o. o., Siverić; Karbon Nova d. o. o. u Zaprešiću

Uza sve transformacije, tržišne teškoće Eurokarbon d.o.o. danas i dalje posluje uspješno, ulaže trud u daljnje širenje, obnovu te razvoj postojećeg asortimana, ali i novog asortimana prilagođenog potrebama tržišta.

Važno je napomenuti!

Svi proizvodi za školski pribor nose oznaku EN 71/3 certifikata i time odgovaraju zahtjevima europskih normi za sigurnost igračaka.

#Karbon #Kemijskaindustrija #Hrvatskaproizvodnja #Školskiasortiman #Uredskiasortiman #Eurocomdoo

803 views0 comments